Zwangerschapskalender

Zwangerschapskalender

Eén pagina, één overzicht. Voor alle zwangerschapsweken vind je hier allerlei zaken waar je aan moet denken met tips en links naar nuttige pagina's en websites.

Eén pagina, één overzicht. Voor alle zwangerschapsweken vind je hier allerlei zaken waar je aan moet denken met tips en links naar nuttige pagina’s en websites.

Zwanger !

Er is een kindje op komst. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met een verloskundige, je kunt hiervoor rechtstreeks een verloskundigenpraktijk bellen. Het is raadzaam reeds vroeg in de zwangerschap een eventuele aanmelding van je baby te regelen bij een crèche, of gastouderbureau. Er is een tekort aan professionele kinderopvang.

Week 7-10

In deze periode staat de eerste controle bij de verloskundige gepland.
Vraag om een zwangerschapsverklaring, deze is nodig voor de aanvraag van kraamzorg bij je ziektekostenverzekering, voor je werkgever c.q. eventueel voor je inkomensverzekering tijdens je zwangerschapsverlof. Kijk voor informatie rondom de eerste controle bij de verloskundige op www.medicinfo.nl

Week 11

Aanvraag kraamzorg doen. Let op dat je een bevestiging van je aanvraag kraamzorg ontvangt.
Kijk voor meer informatie rondom kraamzorg op www.medicinfo.nl

Week 13

De eerste periode waarin nog wel eens iets mis kan gaan zit er nu op. In Nederland is het gebruikelijk dat eerst na deze periode het grote nieuws wordt verteld aan familie en vrienden.
Je meldt je zwangerschap nu ook aan bij je werkgever c.q. inkomensverzekering.

Week 16

Hoe gaat de babykamer er uit zien. Let vooral op veiligheid, en gemak in onderhoud.
Het uitzoeken van bijvoorbeeld behang, gordijnen, laminaat of vloerbedekking, verlichting, ledikantje of wiegje, commode en eventueel kast kan nu beginnen.
Op babykamers is soms wel een levertijd is van 4 maanden.
Informatie over waar slaapt de baby? www.medicinfo.nl

Week 20

In deze week wordt de 20 weken echo gemaakt. Bij deze echo kan het geslacht van de baby worden vastgesteld. Geef aan of je dit al dan niet wilt weten.
Indien je niet getrouwd bent is erkenning van het kind nu ook raadzaam. Als je niet getrouwd bent  is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van het kind.
Voor erkenning van het kind door de vader is altijd toestemming van de moeder nodig.
Voor het opmaken van een erkenningakte moet je dan ook samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in je woonplaats. Een afschrift van deze akte is nodig bij de geboorteaangifte van de baby.

Week 24 – 30

Tijd voor aanschaf van de babyuitzet, zoals beddengoed, kleertjes, badje en alles wat verder nodig is voor de verzorging van de baby.
Ook een kinderwagen,baby-autostoeltje en eventueel box, kunnen nu besteld worden, hierop is vaak een levertijd van 8 weken.  Klik hier voor de handige ‘Checklist baby uitzet’

Banner 728x90
Zwangeragenda 336x280

Week 25 tot 32

Een mooi moment om eens aan je geboorteplan te denken. Zoek ook een naam voor de baby en een tekst/gedichtje voor op het geboortekaartje, klik voor leuke ideeën op www.babyfactory.nl of op kunstadelt.nl.
Op deze websites ook  een groot assortiment afbeeldingen geboortekaartjes, je kunt er zelf je geboortekaartje maken, vraag proefkaartjes aan met je eigen tekst, ze zijn vaak de volgende werkdag al in huis.

Week 28 tot 34

In deze periode komt er thuis iemand van het kraamcentrum langs voor een intake gesprek.
Het kraamzorgburo maakt hiervoor een afspraak.
In dit gesprek kunnen wensen omtrent de  benodigde kraamzorg kenbaar worden gemaakt.

Week 34

Als het in het verzekeringspakket zit wordt in deze week een kraampakket thuisgestuurd.
Zit het niet in het verzekeringspakket dan kan dit kraampakket tegen betaling worden afgehaald  bij de thuiszorgwinkel van het kraambureau, of via de verloskundige.
Het kraampakket is noodzakelijk ook als de bevalling niet thuis plaats vindt, je kunt immers ook onverwacht thuis moeten bevallen.
Overigens zitten in het kraampakket ook spullen welke  nodig zijn tijdens de kraamtijd.
Klik hier voor inhoud kraampakket.

Bij dienstverband gaat het officiële zwangerschapsverlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en duurt nog 10 weken na de bevalling. Totaal duurt het zwangerschapsverlof dus 16 weken.
Je mag maximaal tot vier weken voor de uitgerekende datum doorwerken, hierdoor verleng je het verlof na de bevalling tot 12 weken. Kijk voor meer informatie op www.medicinfo.nl

Week 36

In deze week volgt informatie over wat er zoal te wachten staat bij de bevalling, dit kan rechtstreeks  via de verloskundige of via een informatiebijeenkomst in het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Informatie over bevallen vindt je op www.medicinfo.nl

Zet in deze week een tas of koffertje klaar voor de bevalling in het ziekenhuis, ook als de bevalling thuis gepland is, immers je kunt onverwacht toch naar het ziekenhuis moeten. Kijk bij ‘Klaarzetten’ voor de inhoud van tas/koffertje bij bevalling in het ziekenhuis.

Week 37

Vanaf deze week mag er pas thuis bevallen worden. Waarschijnlijk heb je van het kraamburo de instructie gekregen om bedverhogers (klossen) in huis te hebben, ook bij een geplande ziekenhuis bevalling.  Je kunt deze lenen bij de thuiszorgwinkel of uitleen van het kraamcentrum.
Zorg ook voor goede verlichting bij de bevalling en voor een goed functionerende noodverlichting (zaklamp) en extra stoppen bij een eventuele stroomuitval.

Week 38

Vanaf nu is alles helemaal gereed, het kindje kan komen. Bedenk vooral dat een geboorte normaal gesproken een natuurlijk proces is, heb vertrouwen in jezelf.
Zwanger zijn en de bevalling is een natuurlijke gebeurtenis in het leven van een vrouw.

Is dit je eerste kindje, dan wordt jij ook als moeder geboren. Moeder zijn is de invloedrijkste taak die er bestaat. Het ouderschap verandert je voor altijd.

Direct na de geboorte

Aangifte doen:

Het is verplicht binnen drie werkdagen na de geboorte aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin de baby geboren is.( Neem de eventuele erkenningakte mee.) Wordt de baby in een ziekenhuis geboren dan dient aangifte te worden gedaan bij de gemeente in de plaats waar het ziekenhuis gevestigd is. Ga naar de pagina ‘aangifte-geboorte-kind’ om direct bij de goede pagina van jouw gemeente terecht te komen voor de aangifte van je kindje.
De baby krijgt bij de aangifte een eigen burger service nummer.

Aanmelden bij de ziektekostenverzekering:

Geef de naam, geboortedatum en het burger service nummer van de baby door.
Doe de aanmelding zo spoedig mogelijk na de aangifte  zodat het niet vergeten wordt.
Afhankelijk van de verzekering kan de baby gratis worden meeverzekerd  in de polis basisverzekering van vader of moeder.
Laat je voorlichten welke vorm van verzekering nu het beste bij jullie past. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

© Copyright - Geboorte.nl