Stuitligging

Stuitligging tijdens je zwangerschap

Bij 3 tot 5% van alle zwangerschappen komt stuitligging voor. Deze pagina probeert je te voorzien van de nodige informatie. Wat betekent dit nu echt en wat je er eventueel aan kan doen.

Stuitligging

Eigenlijk begint elke baby in die houding. Met het hoofdje omhoog en met de stuit omlaag. Meestal draait het babie-tje tegen het einde van de zwangerschap (rond week 35) naar hoofdligging. Met het hoofdje dus richting de ingang van het bekken. Een enkele keer draait de baby niet om en in dat geval spreken we van een stuitligging.

We onderscheiden een viertal verschillende stuitliggingen.

  • Onvolkomen stuitligging, beide beentjes liggen gestrekt omhoog naast het lichaam.
  • Volkomen stuitligging, de benen zijn gebogen en de voetjes bevinden zich bij het achterwerk. Je kindje ‘zit’ in kleermakerszit.
  • Half onvolkomen stuitligging, één been ligt langs het lichaam helemaal omhoog, het andere been ligt gebogen naar beneden.
  • Voetligging, één of allebei de beentjes van het kindje liggen naar beneden, zodat een of twee voetjes lager liggen dan de billen.

Oorzaak

Er is niet echt een oorzaak aan te geven voor een stuitligging. Het komt wel iets vaker voor bij tweelingen (of andere meerlingen), wanneer je een bepaalde afwijking hebt aan de baarmoeder of als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt.

Complicaties

Stuitligging kan de kans op complicaties rondom de bevalling vergroten,  voor jou, maar ook voor je kindje. Er wordt vaak geprobeerd het kindje te draaien zodat het met het hoofdje bij de uitgang van de baarmoeder komt te liggen. Als dit niet lukt wordt er meestal een keizersnede uitgevoerd. Zo’n keizersnede heeft gevolgen voor  een eventuele volgende zwangerschap. De wond van de keizersnede geneest over het algemeen goed en netjes, maar blijft op je baarmoeder een zwakke plek. Daarom zal elke volgende bevalling in het ziekenhuis moeten plaatsvinden.

Je opties

Je kan kiezen tussen twee opties

  • Je kan niets doen en nog even wachten met de hoop dat het kindje alsnog vanzelf draait. Naarmate je zwangerschap vordert neemt de hoeveelheid vruchtwater af. Hierdoor kan je baby minder makkelijk bewegen en neemt de kans op een ‘spontane’ draai af.
  • Een andere mogelijkheid is dat je verloskundige of gynaecoloog gaat proberen je kindje te draaien door aan de buitenkant van je buik met de handen het kindje te ‘bewegen’. Dit noemen we een uitwendige versie.
Standaard 250x250
© Copyright - Geboorte.nl