Zwangerschapskwaaltjes
Hier vind je een aantal mogelijke zwangerschapskwaaltjes waar je last van kan hebben tijdens je zwangerschap. Bij de klachten proberen we tips en adviezen te geven om er zo min mogelijk last van te hebben.
Aambeien | Maagzuur | Rugpijn | Urineverlies / Incontinent |
Bandenpijn | Misselijkheid | Spataderen | Vocht vasthouden |
Bekkenpijn / Bekkeninstabiliteit | Moeheid | Spierkrampen | |
Dikke voeten | Pijnlijke borsten | Striae / Zwangeschapsstriemen |
Aambeien
Door je veranderende hormoonhuishouding worden je bloedvaten dunner, terwijl je bloeddruk juist een beetje stijgt. Omdat ze minder stevig zijn, kunnen bloedvaatjes uitzetten of opzwellen. (Zie ook spataderen.) Daar komt bij dat tijdens je zwangerschap extra vocht wordt onttrokken uit je darmen. Je ontlasting wordt hierdoor wat harder en jij gaat harder persen en de kans vergroot dat bloedvaatjes gaan uitzetten of opzwellen. Een aambei is niet meer dan dat, maar vanwege de locatie bij je anus erg ongemakkelijk. Bijna driekwart van alle zwangeren krijgen aambeien. Verder kun je naar aanleiding van het harde persen bij de bevalling ook aambeien krijgen. Ze zijn helaas ook niet te voorkomen, maar zullen altijd wel weer verdwijnen. Eet gevarieerd, gebruik daarbij ook fruit en vezels om je stoelgang op gang te houden en de ontlasting zacht, beweeg en drink voldoende. Het gebruik van toiletpapier kan de irritatie verergeren, probeer daarom met water te spoelen. Het gebruik van aambeienzalf kan verlichtend werken.
Bandenpijn
Het komt ineens als je op wil staan of als je in beweging wilt komen, bandenpijn. Hevige pijnscheuten in je onderbuik, zijkanten van je buik of ook de bovenkant van je buik. Halverwege je zwangerschap maakt je baarmoeder een flinke groei door. Je baarmoeder wordt door bindweefsel (banden) op haar plek gehouden. Door de groei van je baarmoeder komen die banden flink onder spanning te staan. Een plotselinge beweging kan die banden die al extra onder spanning staan door je baarmoeder nog meer belasten, met als gevolg hevige buikpijn. Probeer je buik te ondersteunen met bijvoorbeeld een ondersteuningsbroekje of buikband. Maak geen abrupte bewegingen, maar beweeg gewoon rustig. Oefen je buikspieren door ze aan te spannen en te ontspannen. Wanneer je last hebt van steken ga dan rustig liggen. Een warme kruik kan verlichtend werken en na verloop van tijd zal de pijn wegtrekken. Blijft je buik hard of trekt de pijn niet weg, neem dan even contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Bekkenpijn / Bekkeninstabiliteit
Onder invloed van zwangerschapshormonen versoepelen, ongeveer halverwege je zwangerschap, de kapsels en verbindingen tussen de bekkenbeenderen. Tegelijkertijd worden je baby en je baarmoeder groter en zorgen daardoor voor meer belasting, waardoor jij weer een iets andere houding aanneemt. Je rug wordt wat holler en je buik komt meer naar voren. Je gewicht is dus anders verdeeld. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt hierdoor klachten (pijn rond het schaambeen, je stuitje, of (één van) je billen). Het is belangrijk dat je een balans vindt tussen rust (voor je kapsels) en beweging (voor je spieren). Vraag advies aan je verloskundige of arts, misschien wordt je doorgestuurd naar een fysiotherapeut om je hierbij te ondersteunen. Vermijd in elk geval situaties waarbij je kan vallen en probeer zo min mogelijk te bukken of te buigen.
Dikke voeten
Dikke voeten, maar ook dikke enkels komen veel voor bij zwangere vrouwen. Met name bij warm weer komt dit veel voor. Probeer lang stilzitten of staan te vermijden, of leg je voeten wat hoger. Ook kan een ‘wisseldouche’ verlichten. Bij een wisseldouche wissel je warm water af met koud, waarbij je eindigt met koud water. Andere tips zijn een kussen onder het voeteneinde van je matras en brandnetelthee drinken (vochtafdrijvend).
Maagzuur
Omdat je baarmoeder steeds groter wordt naarmate je zwangerschap verloopt, drukt deze steeds meer tegen je maag. Door het hormoon progesteron werkt de afsluitklep tussen je maag en je slokdarm niet meer helemaal goed. Zeker tegen het einde van je zwangerschap, laatste drie maanden, kan hierdoor maagzuur omhoog komen in je slokdarm. Met als gevolg een naar, branderig gevoel in je keel. Het is hierom goed je dagelijkse voeding te verdelen over meer kleine porties per dag en neem er lekker de tijd voor, eet op je gemak en kauw rustig. Iedereen reageert anders op mogelijke oorzaken van maagzuur je zult zelf er achter moeten komen welke bij jou horen. Maagzuurklachten kunnen veroorzaakt worden door: alcohol, koffie, koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, pepermunt, scherpe kruiden en vetrijk eten. Mocht je ’s nachts last hebben, probeer dan met je hoofd hoger te gaan liggen door bijvoorbeeld een extra kussen te gebruiken of eventueel je hoofdeinde hoger in te stellen. Wanneer je maagzuur voelt opkomen, kun je lauwe melk drinken, wat droog witbrood of wat (vanille)vla eten.
Misselijkheid
Misschien wel de meest voorkomende en bekende kwaal van alle zwangerschapskwaaltjes. Het komt vooral voor aan het begin van je zwangerschap (eerste 3 maanden), maar dit kan tijdens je hele zwangerschap wel terugkomen. Je hormoonhuishouding verandert en daaraan moet je lichaam wennen. Dit is heel normaal en je baby zal hier geen last van hebben. Blijf je nu overmatig overgeven dan is het verstandig advies in te winnen bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Net als bij maagzuur is het verstandig je maaltijden te verdelen over kleine hoeveelheden en blijf goed drinken. Het kan helpen al iets te eten voordat je uit bed stapt. Dat betekent dat je partner aan de bak kan, je kunt ook alvast bij het slapen gaan alvast wat klaarzetten (en afdekken of in een bakje, blijft het vers). Denk dan aan een beschuitje, een cracker of iets dergelijks. Gember kan helpen bij misselijkheid.
Moeheid
Ook moeheid is een klacht die net als bij misselijkheid tijdens je hele zwangerschap kan wel kan voorkomen. Vaak is de oorzaak bloedarmoede. Hiermee wordt bedoeld dat het ijzergehalte in je bloed te laag is. Goede voeding kan dit helpen voorkomen, maar mocht het echt nodig zijn, dan kan je huisarts of gynaecoloog ijzertabletten voorschrijven.
Pijnlijke borsten
Waar de verandering van je hormoonhuishouding kan zorgen voor misselijkheid, zo zorgt het er ook voor dat je borsten veranderen. Aan je borsten is zelfs vaak eerder te zien dat je zwanger bent dan aan je buik. Ze worden groter, verkleuren (worden vaak wat donkerder rond de tepels) en bloedvaatjes worden zichtbaar. Je lichaam is zich gewoon aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Als je er veel last van hebt, kies dan voor comfort door bijvoorbeeld een goede sportbeha te dragen (cupmaatje groter).
Rugpijn
Een van de twee vrouwen die zwanger zijn krijgt rugpijn (onderrug). Omdat je lichaam fysiek verandert (je dikke buik) moet je je evenwicht anders verdelen. Onbewust neemt je lichaam een andere houding aan, meestal ga je met een holle rug lopen. Probeer toch zo veel mogelijk rechtop te staan, draag geen hoge hakken en voorkom dat je zwaar moet tillen. Zwemmen kan ontspannend werken.
Spataderen
Onder invloed van je veranderende hormoonhuishouding verslappen je bloedvaten met als mogelijk gevolg spataderen (en aambeien). Meestal verdwijnen spataderen na de zwangerschap weer, maar als je ze hebt kunnen ze pijnlijk zijn en een ‘zwaar’ gevoel veroorzaken. Goed bewegen kan helpen spataderen voorkomen, denk aan wandelen, fietsen of zwemmen, de beweging bevordert de bloedstroom. Het is aan te raden niet te lang stil te blijven staan of te zitten, en leg je voeten wat hoger. Net als bij Dikke voeten kan een ‘wisseldouche’ verlichten. Bij een wisseldouche wissel je warm water af met koud, waarbij je eindigt met koud water.
Spierkrampen
Hier kan je last van hebben en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Als je hier last van hebt, zal dit vooral ’s nachts zijn en meestal in je benen. De doorbloeding in je benen is minder goed, daarnaast kan een tekort aan magnesium ook een oorzaak van kramp zijn. Doe oefeningen om je bloedsomloop te stimuleren, draai cirkels met je voeten en zwaai met je onderbenen. In geval van kramp probeer dan je knieën te strekken en trek je tenen in de richting van je neus. Via je arts of apotheek kun je eventueel magnesium tabletten verkrijgen.
Striae / Zwangerschapsstriemen
Scheurtjes in je onderhuidse bindweefsel die ontstaan door het oprekken van je huid en littekens vormen rond of op je buik, billen, dijen, heupen en of borsten. Nu weet je wat het is en hoe je eraan komt. Hoe kom je er vanaf? Eigenlijk niet, maar niet elke vrouw krijgt striae. Je kunt het wel proberen te beperken door goede bh’s en buikbanden te gebruiken om zoveel mogelijk je groeiende buik en borsten te ondersteunen en daardoor de druk op je bindweefsels te verminderen. Striaecréme of -olie houdt je huid soepel en kan helpen.
Urineverlies / Incontinent
Naarmate je zwangerschap vordert groeit je baarmoeder en ontwikkel je steeds meer druk op je blaas. Hierdoor moet je sowieso vaker plassen (doe dit ook, houdt je plas niet op). Naast de groeiende baarmoeder, worden de spieren van je bekkenbodem slapper. Als je een keer moet hoesten, lachen of niezen kun je hierdoor wat urine verliezen. Je kunt proberen je spieren aan te spannen als je merkt dat je moet hoesten of niezen.
Vocht vasthouden
Dikke voeten, dikke enkels, dikke handen. Welke het ook zijn, ze kunnen maar vervelend zijn en soms zelfs pijn doen. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt en dat je zoveel mogelijk zout eten probeert te vermijden. Zie ook de tips bij Dikke voeten .