Bevalling
Bevallen is een natuurlijk en normaal proces. Meestal vindt een bevalling plaats tussen week 37 en week 42. Indien je daarvoor of daarna gaat bevallen, dan beval je in het ziekenhuis. Een normale bevalling, zonder medische indicaties, wordt meestal door de verloskundige (of huisarts) begeleid.
Je mag in Nederland zelf kiezen waar je gaat bevallen, mits alles normaal verloopt. Het is in ieder geval belangrijk dat jij je op je gemak voelt op de plek waar je gaat bevallen. Zie hiervoor ook het geboorteplan.
THUIS BEVALLEN
In Nederland bevalt een groot aantal vrouwen gewoon thuis. De bevalling wordt dan door de verloskundige (of huisarts) begeleid soms met assistentie van de kraamverzorgende. Het kan erg prettig zijn om thuis te bevallen. Je bent vertrouwd met je omgeving in je eigen huis en je kan goed ontspannen. Lees meer over thuis bevallen en je hierop goed voorbereiden.
IN HET ZIEKENHUIS BEVALLEN
Je kan er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Je verloskundige begeleidt gewoon je bevalling. Als alles goed is verlopen ga je snel daarna weer naar huis. Houdt hierbij wel in gedachten dat je bevalling hoe dan ook thuis begint. Pas als de bevalling op gang is gekomen ga je na overleg met de verloskundige naar het ziekenhuis. Voor de bevalling in het ziekenhuis is het verstandig om je spullen op tijd klaar te hebben staan. Om je daarbij te helpen kun je deze checklist gebruiken. Bij sommige ziekenhuizen dien je van te voren je in te schrijven. Informeer bij je ziekenhuis of dit van toepassing is.
ZIEKENHUISBEVALLING MET MEDISCHE INDICATIE
In sommige gevallen (bijvoorbeeld als je eerder een keizersnede hebt gehad) kun je niet kiezen waar je gaat bevallen. Als er sprake is van een verhoogd risico of medische indicatie, dan is begeleiding door een gynaecoloog nodig. Het kan zijn dat de gynaecoloog de begeleiding van de hele zwangerschap en bevalling op zich neemt (soms ook de kraamtijd). Als er sprake is van medische indicatie, begeleidt het verloskundig team van het ziekenhuis de zwangerschap en bevalling. Zo’n team bestaat meestal uit een gynaecoloog, een arts-assistent, en een gespecialiseerd verpleegkundige.